Gedrag beïnvloeden: Belonen - Oppasuitdagingen

In de eerste blog schreven we dat gedrag niet vastligt, en dat je het kan beïnvloeden. De beste methode hiervoor is Belonen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat voor beloningen kan je dan het beste gebruiken, zonder dat je je kind te veel verwent of vol stopt met snoep en suiker?

LIFE IS A BEACH (OOK IN DE WINTER)

Bij het strand wonen is zo’n feestje. Niet alleen omdat je op de fiets langs de file kunt rijden op drukke zomerse dagen, maar juist omdat je van het strand kunt genieten op dagen dat mensen van ver, de kust niet opzoeken. Want hoe fijn is het om even een kop koffie te gaan drinken op het strand als de kinderen op school zitten. Misschien zelfs met je laptop mee om wat te kunnen werken. Of ‘s middags na school even een potje te voetballen met de kids op het strand om op tijd voor het eten weer thuis te zijn.

Moeilijk gedrag: hoe het ontstaat...

Denk je weleens bij jezelf: waarom doe ik dit nu weer? In de supermarkt toch dat extra pak koekjes meegenomen, iets te hard uitgevallen tegen iemand die je eigenlijk lief vindt of iets wat je eigenlijk moest doen weer uitgesteld. No worries: je bent niet de enige. Vorige week moest ik een minder belangrijk administratief klusje doen. En de zon scheen zo fijn... Tja, je raad het al. Het klusje verschoof naar later die week. Ik kon heerlijk even van de zon genieten, maar moest aan het einde van de week wel extra hard werken.

13 Do's en Don'ts voor ruziemakers, nee-zeggers en niet-slapers

Wat kan oppassen leuk zijn. Zelf heb ik ook zo’n tien jaar lang veel opgepast bij diverse gezinnen. Meestal vond ik dit heel leuk en gezellig, maar soms liep ik tegen een uitdaging aan. Druktemakers ken ik bijvoorbeeld wel uit die periode, net zoals ‘uitprobeerders’. En wat dacht je van eindeloze ruzies tussen de kinderen, kinderen die je uitspelen met de regels en kinderen die niet gaan slapen. Welke herken jij? En wat zou jij doen in deze situaties? Hieronder een aantal do’s en don’ts voor bij moeilijk gedrag van je oppaskids:

HAPPY HAARLEM

De mensen. De sfeer. De oude straatjes. Het water. De winkels. Ja. Haarlem is écht een heerlijke stad. En waar veel mensen met kleine kinderen wegtrekken uit de stad, is Haarlem juist een plek waar je fantastisch kunt wonen met kinderen. Want of je nu op de fiets naar het strand gaat, met een bootje door de binnenstad vaart, leuke musea bezoekt of paddestoelen gaat zoeken in het bos, Haarlem en kinderen is een perfecte combinatie.

Hallo herfst

Dat wij vier seizoenen hebben in Nederland is voor veel mensen niet bijzonder. Veel mensen spreken hun voorkeur uit voor de zomer. Maar dan wel het liefst zo eentje met veel zon, hoge temperaturen en weinig wind.

Laat de Freek Vonk in je los

We kennen het allemaal van vroeger; kikkerdril uit een sloot halen en in een glazen kom zien transformeren van een grote slijmerige substantie met zwarte puntjes tot échte (kwakende) kikkers.